Oncofit

 

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Bewegen is ook voor mensen die behandeld zijn voor kanker een goed idee. Je zult merken dat het een stuk prettiger voelt als je regelmatig in beweging komt en blijft! Het kan ook een positief effect op vermoeidheid hebben. ‘Buiten Adem’ wil mensen, tijdens of na behandeling van kanker, weer op weg helpen om meer actief te worden en om met plezier te gaan bewegen.

 

Revalidatie

 

Mogelijk heb je deelgenomen aan een revalidatie- of nazorgprogramma. Hierbij heb je gewerkt aan het opbouwen van je conditie en je gezondheid waarbij lichaamsbeweging een grote rol speelde. Het is van belang om na afloop van het revalidatieprogramma met lichamelijke activiteiten door te gaan.

 

Bewegen & (na) kanker

 

Kanker en de behandeling ervan hebben een grote impact gehad op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Lichamelijke conditie wordt fors afgebroken, wat zich onder andere kan uiten in meer vermoeidheid. Van oudsher bestond in de medische wereld de behandeling bij ziekte en vermoeidheid vaak uit rust. Rust heeft echter als bijwerking dat de conditie nog verder achteruitgaat. In de praktijk is inmiddels bewezen dat mensen die kanker en de behandeling hiervan overleefd hebben, nog wel degelijk op hun conditie kunnen trainen. Ook wetenschappelijk onderzoek leert dat sportief bewegen na of tijdens de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van de conditie en in het herstel.

Als je al beschikt over een goede conditie, dan zal je meer gemak ervaren waarmee je activiteiten onderneemt.

Belangrijk zijn ook de psychische aspecten van (samen) bewegen. Het geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. Je kunt sporten onder deskundige begeleiding. Deze ziet erop toe dat u zich niet te veel, maar ook niet te weinig inspant. De begeleider zal rekening houden met individuele mogelijkheden.

 

Hoe te beginnen?

 

Voor de meeste mensen die behandeld zijn voor kanker met chemotherapie en/of bestraling geldt dat er een grote aanslag is gedaan op de spieren en dat er mede door inactiviteit, vaak in combinatie met medicijnen, een slechte conditie is ontstaan. Het resultaat is dat de spierkracht en ook de coördinatie sterk verlaagd is. In de ideale opbouw wordt eerst de spierkracht verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld met gedoseerde kracht/cardio training. Belangrijk is dan dat er zorgvuldig en geleidelijk opgebouwd wordt om het gewenste niveau te krijgen en te behouden.

 

Hier volgen tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven

 

• Beweeg samen: gezellig en motiverend!

 

• Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op.

 

• Minimaal een half uur per dag sportief bewegen is een goed streven.

 

• Rust even uit als het te inspannend wordt en laat je niet opjutten om toch door te gaan.

 

• Variatie voorkomt verveling.

 

• De activiteiten van ‘Buiten Adem’, bewegingsgroepen voor (ex-)kankerpatiënten, zijn zeer geschikt om in beweging te komen en te blijven.

 

• Vergeet vooral niet te genieten!

 

 

 

Het programma

 

Oncofit is een programma voor Oncologische revalidatie, wat zich richt op de behandeling van mensen met kanker. De behandeling is niet gericht op de kanker zelf, maar op de gevolgen van deze ziekte en op de gevolgen van de behandeling. Het werkgebied van de (oncologie) beweegdeskundige is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt.

 

Voor wie:

 

Kanker is een ingrijpende ziekte. Deze ziekte brengt tijdens en na de behandeling lichamelijke klachten met zich mee. Deze klachten kunnen zich uiten in:

 

• vermoeidheid en verzwakking na chemotherapie

• het minder goed kunnen bewegen van gewrichten en spieren na een operatie of bestraling

• pijnklachten

• klachten na radiotherapie (stralingsfibrose)

• problemen met de doorbloeding

• oedeemvorming

• spanningsklachten

• ademhalingsmoeilijkheden

Deze klachten hebben invloed op jouw leven en kunnen een belemmering vormen bij je dagelijkse activiteiten.

Revalidatie kan je helpen om voor zover mogelijk de belemmeringen op te heffen.

 

 

Waarom is dit programma zo uniek?

 

Het is het eerste programma dat therapeutische (kracht)oefeningen,  gezonde voeding en leefstijl combineert. Oncofit is geen zwaar psychologische praatgroep, maar een beweegprogramma, met als thema ‘leren genieten van het leven ondanks de omstandigheden’.

Er is voldoende ruimte voor emoties, maar je zult merken dat het bewegen jou een positieve kijk geeft op je eigen lijf en het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat al deze onderdelen gecombineerd moeten worden met educatie, gericht op het bereiken van een gezonde leefstijl. Naast educatie en bewegen blijkt ook gezonde voeding essentieel te zijn. Oncofit is het eerste programma dat alle componenten die nodig zijn, combineert tot een harmonisch geheel. Oncofit is gebaseerd op het principe van Fysio Physics: gezonde voeding en speciale training. Deze onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal hiervoor opgeleide trainer.

 

Training

 

Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig.

Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van oefeningen.