Overgewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via eten en drinken structureel hoger is dan de energie die je lichaam verbruikt. Te veel eten, ongezonde eet- en drinkgewoonten en overmatig alcoholgebruik zijn bekende oorzaken van overgewicht, vaak in combinatie met een tekort aan lichaamsbeweging.

 

Wat is overgewicht?

 

Overgewicht is een aandoening waarbij er te veel overtollig vet in het lichaam is opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico's dan mensen met een normaal gewicht.

 

Wat is obesitas?

 

Obesitas wordt omschreven als “een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s”. De overmatige vetstapeling wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiebalans, de hoeveelheid voedsel die wordt geconsumeerd overstijgt de hoeveelheid die nodig is voor de lichamelijke activiteit. Obesitas is sinds 1998 officieel geregistreerd als chronische ziekte.

 

Wanneer heeft iemand obesitas?

 

Met de ‘Body Mass Index’ (BMI) kan de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon worden berekend. Deze berekening geeft een goede indicatie of er sprake is van(ernstig) overgewicht. De volgende classificatie wordt dan toegepast:

 

 • BMI tussen de 18,5 en de 25: Gezond gewicht

 • BMI tussen de 25 en de 30: Overgewicht

 • BMI van 30 of hoger: Obesitas

 • BMI van 40 of hoger: Morbide obesitas, ofwel ziekelijk overgewicht.

 

Heb je obesitas, of last van andere gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met overgewicht?

Dan is het verstandig om samen met mij de eerste stap te zetten naar een gezond gewicht.

 

Dit kan individueel of door deel te nemen aan het Buiten Adem Leefstijlprogramma

 

E:info@buitenadem-sport.nl

algemene voorwaarden

T:06-42454115